Presenteras av Budbolaget

Över 70 år med bud i Boråstrakten

Budbolaget trailer
Foto: Budbolaget
Publicerad 26 september 2016 | Uppdaterat 5 juli 2017

1944 grundades Budbolaget i Borås av bröderna Arne och Åke Jogeland. Firman kom att bli en av traktens största och idag, 71 år senare, frodas firman fortfarande.

I början av 1940-talet arbetade bröderna Arne och Åke Jogeland på varsin sida Borås, Arne på Josefssons Cykelaffär som cykelreparatör och Åke på Borås Väfveri som batteripåfyllare. De kämpade hårt för sitt levebröd, som så många gjorde på den tiden. Tuffa tider i mitten på andra världskriget tvingade Åke att ta ytterligare ett arbete.

Vad de båda bröderna inte visste var att detta extraknäck skulle leda till starten av ett av Boråstraktens största företag. Det här är historien om Budbolaget.

Bud och postorder

Efter att Åke extraknäckt på budfirman under en period erbjöds han ta över firman. Efter ett noga betänkande antog han utmaningen och lockade då över Arne från cykelbutiken. Firman Budbolaget bildades med ambitionen att erbjuda rätt budtjänster till rätt pris.

Medan Arne stod för budningen, skötte Åke administrationen i lokalerna på Stengärdsgatan i Borås. Härifrån utgick Budbolagets olika bud runt om i Boråstrakten. Affärerna gick bra och sommaren 1945 expanderade man med förvärvet av konkurrenten Borås Ilbud och tog samtidigt över deras lokaler ett stenkast bort på Nybrogatan.

När kriget tagit slut tog affärerna fart och Borås blev känt som postorderstaden. En efter en poppade postorderföretagen upp, några som Budbolaget snabbt började leverera åt. Under denna tid fanns uppemot ett hundratal postorderföretag, bland dem kunden Olle Blomkvist och hans firma, ett företag vi idag kallar Ellos.

Budbolaget lager
Foto: Budbolaget

Från cykel till lastbil

I takt med att åren gick utvecklades Budbolaget och övergick från cykel till motorcykel, trots klagomål från länsstyrelsen som ansåg att motorcyklar inte behövdes. Till slut fick Budbolaget sitt tillstånd och två lastmotorcyklar införskaffades. Det dröjde dock inte länge till att man gick över till lastbil som främst transportmedel.

Ett antal större lastbilar införskaffades och det var nu man övergick till att bli ett renodlat åkeri. 1956 flyttade man återigen till nya lokaler, den här gången i närheten av Borås Centralstation. Den dominerande verksamheten blev nu styckegodstransporter till och från järnvägen i samarbete med SJ.

Stort fokus på logistik

Åren gick och företaget fortsatte att expandera. Efter 50 år i branschen överlät 1994 Arne och Åke verksamheten till sönerna Görgen, Kent och Inge. Idag, drygt 20 år senare, drivs firman fortfarande av samma familj, fast nu av Görgens son Toni och Inges son Daniel.

Man arbetar också mer åt renodlad logistik och samarbetar bland annat med DHL för att lasta containers som sedan skeppas världen över. Budbolaget är idag ett av Boråstraktens största transport- och logistikföretag och med 2 500 kvadratmeter lagrar bolaget åt en hel del stora kunder och även många mindre aktörer.

Nu har Budbolaget flyttat till nya lokaler som passar bolagets verksamhet bättre. Flytten till Getängsvägen 40 i Borås sluter cirkeln då lokalerna byggdes av Görgen, Kent och Inge i slutet på 80-talet. Vill du veta mer om hur Budbolaget och hur man fortfarande har samma anda som när Arne och Åke drev företaget? Besök då www.budbolagetab.se.