Hem Nyheter

Nyheter

Först i världen med självkörande lastbil i kommersiell drift

T-pod på allmän väg för Schenker i Jönköping

Publicerad 19 november 2018

När svenska Einride i början på november körde igång den självkörande och helt elektriska T-pod som ska gå i kommersiell drift vid Schenkers anläggning i Jönköping så är man först i världen.

Lastbilen kommer att köra till och från ett av transportföretagets terminaler. I samband med nyheten om projektet så gick Einride också ut med att man inleder ett samarbete med Ericsson och Telia kring 5G för att se till att man har säker uppkoppling för sina fordon.

Annons
Annons

Hiabs förvärv av krantillverkaren Effer är nu klart

Blir en del av Hiab från november

Hiab+Effer
Publicerad 7 november 2018

Storaffären offentliggjordes den 31 juli men nu är Hiabs förvärv av den italienska krantillverkaren Effer helt klart.

Effer har ett brett utbud av såväl lastbilsmonterade kranar och har idag över 100 återförsäljare i 60 länder. Förvärvet innebär utöver en bredare produktportfolio och distributionsnätverk även att Hiab stärker kompetensen inom produktutveckling.

Annons
Annons

Scania med på årets expedition för tv-serien Overland

Italienska äventyrsteamet kör Scania XT genom Afrika

Publicerad 6 november 2018

För årets expedition som är den 20:e för den populära italienska tv-serien Overland valde man en Scania XT 6×4 som följebil. I tv-serien får man följa ett team ledda av Beppe Tenti och hans son Filippo.

Tidigare har man bland annat kört från Rom till New York via Bering sund. Tv-serien har hittills sänts i över 150 avsnitt. Årets expedition startade nyligen från Verona och ska under åtta månader färdas genom Afrika, på en 45 000 kilometer lång resa.

Annons
Annons

Ny digital marknadsplats för byggtransporter

Hauly matchar transportköpare och åkerier

Hauly - marknadsplats
Foto: Loop Industries
Publicerad 24 oktober 2018

Lastbilar transporterar inom bygg- och anläggning årligen närmare 500 miljoner ton och var tredje transport går tom enligt Trafikanalys. Det vill NCC-ägda Loop Industries som ligger bakom den digitala marknadsplatsen, Hauly, ändra på.

Med marknadsplatsen kan transportköpare hitta åkerier med ledig kapacitet samtidigt som åkerier kan öka sin beläggning. Hauly är idag tillgänglig i Stockholmsområdet och har ett trettiotal anslutna åkerier men kommer att lanseras nationellt under 2019.

Annons
Annons
Presenteras av VBG

VBG storsatsar på nya innovationer

Säkerhet och miljö i fokus

Timmerlastbil VBG
VBG tar fram innovativa lösningar för säkrare transporter. Foto: Cairnstone
Publicerad 23 oktober 2018

Utvecklingsavdelningen på VBG går för högtryck. Just nu arbetar företaget bland annat på en ny säkerhetskoppling, nya underkörningsskydd och är med i ett intressant projekt kring högkapacitetstransporter.

Säkerhet och innovation har legat i blodet på VBG ända sedan företagets grundare Herman Krefting tog fram 57-millimeterskopplingen på 1950-talet. Det som idag kallas Vänersborgskopplingen eller VBG-standarden blev Sverigestandard 2017 och idag fortsätter man ta fram innovativa systemlösningar och produkter.

Nytt DUO2-projekt med Volvo och Kinnarps

Ska testa ekipage på 27,35 meter under 5 års tid

Volvo Kinnarps DUO2-projekt
Foto: Volvo Trucks
Publicerad 22 oktober 2018

Målet med projektet är att undersöka hur högkapacitetstransporter kan minska antalet transporter och klimatpåverkan. Testekipaget kommer i startskedet gå mellan Skillingaryd, Jönköping och Kinnarp.

Första ekipaget inom det här projektet är en Volvo FH540 6×2 med fix tag-axel och två stycken 2-axliga släp. Totallängden är 27,35 meter för hela ekipaget med tre stycken 7,82 meters växelflak, höjd på 4 meter och en bruttovikt på 64 ton.

Annons
Annons

Scania hjälper rallycross-stjärnor med transporterna

En av sponsorerna till toppteamet i rallycross

Publicerad 15 oktober 2018

Team Solberg med den flerfaldige rallycross-världsmästaren Petter Solberg och den regerande världsmästaren Johan Kristoffersson kör Scania till tävlingarna.

I videon ovan berättar Petter om samarbetet med Scania och pratar om vägen till VM-deltävlingen i hans hemstad Hell. Det blev under tävlingen en tredjeplacering för Petter medan Johan Kristoffersson tog plats överst på pallen. Johan leder just nu VM-tabellen före Mattias Ekström.

Annons
Annons

Volvo har nu levererat 1 miljon Volvo FH

Miljonte bilen överlämnades under IAA

Volvo FH - Gesuko
Foto: Volvo
Publicerad 12 oktober 2018

Volvo FH firar i år sitt 25-årsjubileum och under IAA-mässan i Hannover överlämnades den miljonte lastbilen.

Lastbilen som levererades var en Volvo FH 25 Year Special Edition i färgen Crimson Pearl och köptes av det tyska kyltransportföretaget Gesuko.

Annons
Annons

Hiab lanserar nya lastväxlargenerationen Multilift Ultima

Visades upp under IAA i Hannover

Publicerad 9 oktober 2018

Multilift Ultima är nästa generations lastväxlare och är en vidareutveckling av populära Multilift XR. Den nya generationen använder den absolut senaste tekniken och bjuder på en rad innovationer som ökar både effektivitet och säkerhet.

Bland nyheterna finns bland annat kamerabaserad assistans, smart detekteringssystem, unikt lastvägningssystem och ett avancerat displaygränssnitt. Multilift Ultima kommer enligt Hiab att börja levereras under fjärde kvartalet av 2018.

Annons
Annons

Reportage om brandbilarnas roll under sommarens bränder

Intressant intervju med insatsledare

Scania - Markus Erlandsson
Foto: Scania
Publicerad 5 oktober 2018

Under sommaren härjade ett stort antal skogsbränder runt om i landet. Scania har gjort ett intressant reportage med Markus Erlandsson som är insatsledare/yttre befäl vid Södertörns brandförsvarsförbund i Södertälje om sommarens insatser.

Markus station blev inkallad för att bistå vid flera av sommarens bränder, bland annat i Älvdalen i norra Dalarna. Han berättar bland annat om brandbilarna som sattes på ordentliga prov under släckningsarbetet.

Annons
Annons