Presenteras av FOMA

Axeltillverkare satsar på lätt axel, nytt nav och förändrade garantier

Foma - Fjädring
Foto: Foma
Publicerad 23 mars 2017 | Uppdaterat 5 juli 2017

Tillsammans med svenska och skandinaviska fordonsbyggare arbetar FOMA dagligen för att ta fram nya lösningar. Idag kan de erbjuda marknadens lättaste axel för flis- och timmertransporter, nytt nav i aluminium samt förändrade garantitider.

FOMA är idag känt för sina kundanpassade lösningar och kan erbjuda ett komplett sortiment av chassirelaterade produkter. Då varje kilo man kan spara på ett fordon gör att man kan lasta mer, arbetar FOMA tillsammans med fordonsbyggare för att hela tiden komma fram till nya lösningar.

Vi fick en pratstund med Johan Stevén på FOMA som berättar lite mer om den nya fjädringen ALUW. Han tipsar också om en nyhet som i skrivande stund är i produktion samt deras nya fördelaktiga garantier.

Nya fjädringen ALUW

Foma - Nav - Aluminium
Foto: FOMA

BPWs produkter är speciellt anpassade för den typen av körning som vi har i Sverige, framförallt för timmer- och flistransporter. På timmersidan har man nyligen tagit fram en axel och fjädring som innan lansering körts på fältprov i ett år.

– Vi kallar den nya fjädringen ALUW där W står för Wood då den är till för just timmertransporter. Den gör att bromsoket och bromscylindern sitter mer skyddat i förhållande till hur det har sett ut tidigare och den har blivit väl mottagen på marknaden, säger Johan.

Nytt nav i aluminium

Johan berättar att de i april 2017 kommer släppa ett nytt nav som tillverkas i aluminium. Traditionellt görs dessa i stål vilket innebär att man med det nya navet kan spara upp till 18 kilo per axel. Detta är till stor fördel för europeiska marknaden och transporter av exempelvis dyra mineraloljor, tanktransporter och när fältprover i Sverige körts även för flistransporter.

Nya garantitider

Som tredje nyhet har BPW även infört nya garantitider från och med årsskiftet 2016/2017. På timmersidan har man sedan tidigare tre års garanti utan kilometerbegränsning och för slitagedelar är det två års garanti. På fjärr- och flissidan har företaget fem års garanti utan kilometerbegränsning. Nytt här är att garantitiden på bromscylindrar, stötdämpare och bälgar ändrats från två år till tre år.

– Vi kan hålla väldigt fördelaktiga garantier jämfört med våra konkurrenter och vi försöker ständigt förbättra våra produkter så de håller högsta möjliga kvalitet, avslutar Johan.

foma.se finns mer information om företagets axlar och tillbehör i fordonsbranschen. Läs även mer om företagets senaste nyheter.