Varmt mottagande för nya Scania

Nya Scania 2016
Foto: Scania
Publicerad 25 augusti 2016 | Uppdaterat 16 augusti 2017

Efter 10 års utveckling är nästa generations Scania här. Den nya lastbilsserien premiärvisades i Paris den 23 augusti som även kunde följas online. Dagen därpå avtäcktes den på Elmia Lastbil i Jönköping.

Längtan har varit lång för alla Scaniafantaster men nu får man se resultatet av ett årtionde och 20 miljarder av utveckling. Mottagandet har varit väldigt bra från branschen och när allmänheten fick kolla in den nya lastbilsserien på Elmia var betygen höga.

Säkerhet och ekonomi

Den nya lastbilsplattformen bjuder på många nyheter och förbättringar men man har lyckats behålla de karaktäristiska dragen. Hytten har genomgått en stor förändring och bjuder på en bra arbetsmiljö med premiumkänsla.

Säkerhet och ekonomi har annars stått klart i fokus. Scania är med den nya plattformen först i världen med en krockgardin för lastbilar. Stoppförmågan har också förbättras avsevärt med större bromsar och Scanias nya bromssystem AEB.

Lönsamheten är av stor vikt och här har Scania lagt ner mycket tid på att skapa en så kostnadseffektiv lastbil som möjligt. Förbättrade motorer och bättre aerodynamik har sänkt bränsleförbrukningen med upp till 5 procent och Scania har dessutom nu det bredaste utbudet av motorer Scania har det bredaste utbudet av gas-, hybrid-, bioetanol-, biodiesel- och HVO-motorer som uppfyller Euro 6-kraven.

R- och S-serien

Nya Scania kommer i två huvudsakliga utföranden, R- och S-serien. Med nya S-serien vill man enligt Scania sätta en ny nivå för förarkomfort med rymlig interiör, plant golv och lyxig inredning.

Lanseringen sker i fem steg där man börjar med att lansera fordon för fjärrtrafik i Europa. På scania.se finns mer information om både nya R-serien och S-serien.

Annons
Annons