Volvo Museum utökar lastbilssamlingen med Volvo Titan Tiptop

Volvo Titan Tiptop
Foto: Volvo Lastvagnar
Publicerad 8 februari 2017 | Uppdaterat 16 augusti 2017

Modellen som tillverkades i mitten på 1960-talet byggdes i 1429 exemplar varav endast ett fåtal finns kvar i världen. Nu kompletterar Volvo Museum i Göteborg sin samling med lastbil i toppskick.

När den lanserades var Volvo Titan Tiptop den första tyngre europeiska lastbilen med tipphytt. Utvecklingen under perioden gick dock väldigt snabbt och modellen tillverkades endast mellan 1964 till 1965.

Bilen som nu står på Volvo Museum ägdes tidigare av bröderna Robert och Rustan Eliasson. Det har dock varit en brokig resa för titanen.

Resan började som dragbil mellan bland annat Sverige och Finland. Lastbilen köptes sedan av Robert i början av 1980-talet som omvandlade den till a-traktor. När han sedan sålde bilen i mitten på 1980-talet slutade den efter en påbörjad skrotning i åtta år utspridd på en åker.

Bilen köptes senare tillbaka av bröderna som lagt ner mycket tid och pengar på att restaurera den. Nu har den fått en parkeringsplats på Volvo Museum där den representerar en viktig epok i Volvo Lastvagnars historia.

Annons
Annons