Hem Miljö

Miljö

Presenteras av Autolubes Nordic

Castrol lanserar CO2-neutral olja med hög prestanda

Koldioxidneutrala enligt den gällande PAS2060

Foto: Autolubes
Publicerad 29 april 2019

Castrol uppdaterar nu sin Vecton-serie och lanserar världens första koldioxidneutrala motorolja för tunga fordon. Oljorna har genomgått omfattande tester och överträffar alla gällande branschkrav och mer därtill.

Hårdare klimatbestämmelser och högre prestandabehov för tunga fordon ökar kraven på allt från styrsystem till motorolja. Därför har Castrol de senaste fyra åren vidareutvecklat sina Vecton-oljor för klimatneutral tillverkning, ökad livslängd och upp till 45 procent förbättrad prestanda jämfört med branschkraven.

Presenteras av WashTec Sverige

Satsar på Svanenmärkta tvättanläggningar

Miljö och arbetsmiljö står allt högre på agendan

WashTec - LP Lastbilstvatt
LP Lastbilstvätt i Örebro. Foto: WashTec
Publicerad 15 april 2019

Miljöarbetet har de senaste åren blivit en viktig fråga och allt fler företag ser nu också över hur fordonen tvättas. Det har gjort att allt fler företag nu också visar intresse i att ta steget vidare från att använda Svanenmärkta kemprodukter till att Svanencertifiera hela tvättanläggningar.

Hållbara transporter står idag allt högre på agendan i transportbranschen och nu tittar många företag på hur man också tvättar sina fordon. Det handlar om allt från vilka kemprodukter som används till hur vattnet renas och återvinns.

Lastbilar med platt front ska bort i Europa

EU har röstat igenom ett nytt förslag

PEM Motion - truck design
Foto: PEM Motion GmbH
Publicerad 12 april 2019

Europaparlamentet röstade nyligen igenom förslaget som kommer förändra hur lastbilar ser ut i Europa. Platta fronter ska ersättas av mer strömlinjeformade hytter som ger lägre bränsleförbrukning och bättre säkerhet.

Samtidigt öppnar beslutet för att förlänga dragbilars hjulbas vilket kan ge 80-90 centimeter längre lastbilar. Beslutet är efterlängtat och öppnar enligt branschen helt nya möjligheter med utrymme för till exempel batterier och gastankar.

Annons
Annons

Elgiganten testar transporter med flytande biogas

Samarbete med Gasum och Volvo

Gasum - Elgiganten - Volvo
Foto: Gasum
Publicerad 27 mars 2019

Elgiganten inleder nu ett testprojekt tillsammans med Gasum och Volvo Lastvagnar. I projektet ska transporter från företagets distributionscenter i Jönköping köras på flytande biogas.

Testet ligger i linje med Elgigantens kommande transportavtal där delar av fordonsflottan ska gå på fossilfria drivmedel. Gasum storsatsar samtidigt på tankstationer i Norden och kommer till 2020 ha 50 stationer i sitt nätverk, varav en på Torsvik vid Elgigantens distributionscenter.

Annons
Annons

Arla har redan idag en helt fossilfri fordonsflotta

Långt före den uppsatta tidsplanen

Publicerad 27 februari 2019

Intressant intervju med Berne Carlson som är fleet manager på Arla som i en intervju med Scania berättar om företagets väg mot en helt fossilfri fordonsflotta.

Kul att höra hur företagets satsning på RME och FAME-motorer gick hem och hur man idag är en riktig bränslevinnare som uppnått sitt mål långt före sin egen tidsplan.

Annons
Annons

Schweiziskt bolag köper biogasverksamhet i Jönköping

Fortsatt lokal produktion av biogas

Jönköping Energi - Biogas
Foto: Jönköping Energi
Publicerad 8 februari 2019

Den 1 februari stod det klart att schweiziska Hitachi Zosen Innova köper Jönköpings Energis biogasverksamheten och tar över befintliga produktionsanläggningar.

Det här säkrar biogasproduktionen och att man även i fortsättningen kommer att kunna tanka biogas som är lokalt producerad i Jönköping. Samtidigt pågår planering av en ny anläggning.

Annons
Annons

Kör välkänt källvatten med gasdrivna Scania-lastbilar

Har nu 50 gasdrivna Scania R 410

Scania - Koiné Sanpellegrino
Foto: Scania
Publicerad 6 februari 2019

Italienska Sanpellegrino exporterade under 2018 hela 1,5 miljarder flaskor av sitt välkända mineralvatten till över 150 länder. Man fortsätter satsa på tillväxt och investerar i en stor utbyggnad av produktionsanläggningen.

Det blir mycket transporter på bergsvägar kring Bergamo från källan San Pellegrino Terme till Madone där företagets logistikpartner, Koiné, har sitt logistikcenter. I dagsläget har Koiné omkring 300 lastbilar som rullar dygnet runt för Sanpellegrino varav 50 stycken gasdrivna lastbilar från Scania.

Annons
Annons

Eldriven sopbil från Volvo prisades på Återvinningsgalan

Fick pris för Årets avfallsbehandlare

Volvo - pris Återvinningsgalan 2019
Hans Zackrisson, Renova, Lars Thulin och Peter Årnes, Göteborgs Stad, Jonas Odermalm, Volvo Lastvagnar och Haxhi Morina, Renova. Foto: Volvo Trucks
Publicerad 4 februari 2019

Volvo Lastvagnar tog tillsammans med Göteborgs Stad och Renova hem första pris i kategorin Årets avfallsbehandlare för sin eldrivna sopbil.

Juryn för Återvinningsgalan såg de stora fördelarna med vad en eldriven sopbil betyder för stadsmiljön, personal som arbetar med sophantering och boende i staden.

Annons
Annons

Grönt ljus för innovationskluster för etanol

Fokus på hållbar etanolproduktion och etanollastbilar

Scania - Etanolarena Östergötland
Foto: Scania
Publicerad 22 januari 2019

Energimyndigheten har beviljat stöd till skapandet av Etanolarena Östergötland som ska bli ett innovationskluster för hållbar etanolproduktion och etanollastbilar.

Projektet ska även vara en utställning av hållbara tunga transporter baserade på svensk teknik. Bakom projektet står Scania, Lantmännen Agroetanol, SEKAB och Norrköpings kommun samt regionala intressenter.

Annons
Annons

Dagab ska köra fjärrtransporter på förnybar biogas

Ska köra på 100 procent förnybar biogas

Fordonsgas - Dagab
Foto: Fordonsgas
Publicerad 21 december 2018

Dagab fortsätter investera för att skapa en hållbar fordonsflotta och har nu beslutat att köra alla nya gaslastbilar för fjärrtransporter på förnybar biogas.

Samtidigt fortsätter FordonsGas att investera i nya tankstationer för att skapa ett starkt nätverk för flytande biogas. Under 2019 öppnar man bland annat i Mjölby och Götene.

Annons
Annons