Hem Miljö

Miljö

Bring Åkeri kör helt fossilfritt från 2020

Kommer att köra på biogas, RME och HVO

Bring Åkeri - Magnus Nilsson
Magnus Nilsson, vd Bring Åkeri. Foto: Bring
Publicerad 25 oktober 2019

Bring Åkeri kommer från den 1 februari 2020 att köra sina 42 lastbilar helt på fossilfria bränslen, vilket innebär 451 000 fossilfria mil om året.

13 procent av lastbilarna kommer att köras på biogas, 60 procent på RME och 26 procent på HVO. Feedbacken har enligt Magnus Nilsson som är vd på Bring Åkeri varit positiv från företagets kunder.

Annons
Annons

HAVI storsatsar på LNG tillsammans med Scania

Har en av de största LNG-flottorna i Tyskland

Scania - HAVI
Foto: Scania
Publicerad 5 juli 2019

HAVI har i samarbete med Scania satsat på alternativa bränslen för sin fordonsflotta i Tyskland. Målet med samarbetet är att gå över till alternativa bränslen med upp till 70 procent av fordonsflottan i Europa före 2021.

Bara sex månader efter de första lastbilarna togs i bruk har företaget hela 35 LNG-lastbilar vid distributionscentret i Duisburg. HAVI har samtidigt satsat på egna tankstationer och har idag fyra stycken med en femte planerad för öppning i början av 2020.

Annons
Annons
Presenteras av Proventia

Intresset för uppgradering av avgasreningssystem ökar

Till följd av kraven på Euro 6 i miljözoner efter 2020

Publicerad 19 juni 2019

Lastbilar som uppfyller Euro 5 får köra i miljözon klass 1 till och med 2020, men sen är det stopp. Mattias Franzén på Proventia förklarar i en intervju att det nu gäller att bestämma sig för att köpa nytt eller uppgradera befintliga fordon.

Miljözon klass 1 för tunga fordon finns idag i Stockholm, Göteborg, Malmö, Mölndal, Uppsala, Helsingborg, Lund och Umeå och kräver Euro 5. Men efter 2020 är det Euro 6 som gäller.

Presenteras av Autolubes Nordic

Castrol lanserar CO2-neutral olja med hög prestanda

Koldioxidneutrala enligt den gällande PAS2060

Foto: Autolubes
Publicerad 29 april 2019

Castrol uppdaterar nu sin Vecton-serie och lanserar världens första koldioxidneutrala motorolja för tunga fordon. Oljorna har genomgått omfattande tester och överträffar alla gällande branschkrav och mer därtill.

Hårdare klimatbestämmelser och högre prestandabehov för tunga fordon ökar kraven på allt från styrsystem till motorolja. Därför har Castrol de senaste fyra åren vidareutvecklat sina Vecton-oljor för klimatneutral tillverkning, ökad livslängd och upp till 45 procent förbättrad prestanda jämfört med branschkraven.

Presenteras av WashTec Sverige

Satsar på Svanenmärkta tvättanläggningar

Miljö och arbetsmiljö står allt högre på agendan

WashTec - LP Lastbilstvatt
LP Lastbilstvätt i Örebro. Foto: WashTec
Publicerad 15 april 2019

Miljöarbetet har de senaste åren blivit en viktig fråga och allt fler företag ser nu också över hur fordonen tvättas. Det har gjort att allt fler företag nu också visar intresse i att ta steget vidare från att använda Svanenmärkta kemprodukter till att Svanencertifiera hela tvättanläggningar.

Hållbara transporter står idag allt högre på agendan i transportbranschen och nu tittar många företag på hur man också tvättar sina fordon. Det handlar om allt från vilka kemprodukter som används till hur vattnet renas och återvinns.

Lastbilar med platt front ska bort i Europa

EU har röstat igenom ett nytt förslag

PEM Motion - truck design
Foto: PEM Motion GmbH
Publicerad 12 april 2019

Europaparlamentet röstade nyligen igenom förslaget som kommer förändra hur lastbilar ser ut i Europa. Platta fronter ska ersättas av mer strömlinjeformade hytter som ger lägre bränsleförbrukning och bättre säkerhet.

Samtidigt öppnar beslutet för att förlänga dragbilars hjulbas vilket kan ge 80-90 centimeter längre lastbilar. Beslutet är efterlängtat och öppnar enligt branschen helt nya möjligheter med utrymme för till exempel batterier och gastankar.

Annons
Annons

Elgiganten testar transporter med flytande biogas

Samarbete med Gasum och Volvo

Gasum - Elgiganten - Volvo
Foto: Gasum
Publicerad 27 mars 2019

Elgiganten inleder nu ett testprojekt tillsammans med Gasum och Volvo Lastvagnar. I projektet ska transporter från företagets distributionscenter i Jönköping köras på flytande biogas.

Testet ligger i linje med Elgigantens kommande transportavtal där delar av fordonsflottan ska gå på fossilfria drivmedel. Gasum storsatsar samtidigt på tankstationer i Norden och kommer till 2020 ha 50 stationer i sitt nätverk, varav en på Torsvik vid Elgigantens distributionscenter.

Annons
Annons

Arla har redan idag en helt fossilfri fordonsflotta

Långt före den uppsatta tidsplanen

Publicerad 27 februari 2019

Intressant intervju med Berne Carlson som är fleet manager på Arla som i en intervju med Scania berättar om företagets väg mot en helt fossilfri fordonsflotta.

Kul att höra hur företagets satsning på RME och FAME-motorer gick hem och hur man idag är en riktig bränslevinnare som uppnått sitt mål långt före sin egen tidsplan.

Annons
Annons

Schweiziskt bolag köper biogasverksamhet i Jönköping

Fortsatt lokal produktion av biogas

Jönköping Energi - Biogas
Foto: Jönköping Energi
Publicerad 8 februari 2019

Den 1 februari stod det klart att schweiziska Hitachi Zosen Innova köper Jönköpings Energis biogasverksamheten och tar över befintliga produktionsanläggningar.

Det här säkrar biogasproduktionen och att man även i fortsättningen kommer att kunna tanka biogas som är lokalt producerad i Jönköping. Samtidigt pågår planering av en ny anläggning.

Annons
Annons

Kör välkänt källvatten med gasdrivna Scania-lastbilar

Har nu 50 gasdrivna Scania R 410

Scania - Koiné Sanpellegrino
Foto: Scania
Publicerad 6 februari 2019

Italienska Sanpellegrino exporterade under 2018 hela 1,5 miljarder flaskor av sitt välkända mineralvatten till över 150 länder. Man fortsätter satsa på tillväxt och investerar i en stor utbyggnad av produktionsanläggningen.

Det blir mycket transporter på bergsvägar kring Bergamo från källan San Pellegrino Terme till Madone där företagets logistikpartner, Koiné, har sitt logistikcenter. I dagsläget har Koiné omkring 300 lastbilar som rullar dygnet runt för Sanpellegrino varav 50 stycken gasdrivna lastbilar från Scania.

Annons
Annons