Hem Nyheter

Nyheter

Nordic Truckcenter flyttar huvudkontor till Malmö

Öppnar nordiskt huvudkontor

Publicerad 4 juli 2019

Nordic Truckcenter som är generalagent för DAF i Sverige, Norge och Finland satsar på att skapa en nordisk koncern. Som ett led i det flyttas nu det svenska huvudkontoret från Markaryd till Malmö.

Tidigare har ekonomi och administration funnits utspridda i de olika länderna men nu samlas allt i Malmö. Verksamheten i Markaryd kommer dock att finnas kvar där koncernens utrustningsverkstad kommer att utökas ytterligare.

Annons
Annons

Iveco lanserar nya flaggskeppet S-Way

Uppkopplad med förarcentrerad långfärdsbil

Iveco S-Way
Foto: Iveco
Publicerad 3 juli 2019

Under ett event i Madrid presenterade Iveco den 2 juli sitt nya sortiment av tunga lastbilar, Iveco Way och visade upp flaggskeppet Iveco S-Way. Med S-Way har Iveco satsat mycket på förarmiljön för att skapa en perfekt långfärdsbil.

Den är även fullt uppkopplad med en plattform som utvecklats tillsammans med Microsoft med kopplingar till företagets app och webbtjänst. S-Way utmärker sig även med en LNG-version som har en räckvidd på upp till 1600 kilometer och 460 hästkrafter.

Annons
Annons

A.H.L. Johanssons Åkeri tar över GBK Transports linjetrafik

Utökar trafiken på Gävle och Borlänge

Publicerad 1 juli 2019

A.H.L. Johanssons Åkeri som ingår i Börjeskoncernen tog den 24 juni över GBG Transports linjetrafik för DB Schenker.

Åkeriet trafikerar Göteborg – Dalarna och Göteborg – Gävleborg och övertagandet omfattar fem lastbilsekipage. Det gör att A.H.L. Johanssons Åkeri nu har 16 lastbilsekipage som trafikerar Göteborg – Gävleborg/Dalarna. Företaget rekryterar samtidigt chaufförer i Göteborg.

Annons
Annons

Körde längsta körningen hittills på LNG

10 dagar och 7822 km med en Scania R 410

Scania - Wojtex Transport
Foto: Scania
Publicerad 26 juni 2019

Det polska åkeriet Wojtex Transport har genomfört en rekordlång körning på LNG. Under 10 dagar körde man 7822 kilometer genom Europa med en Scania R 410, vilket är nytt rekord.

Körningen gjordes av chaufförerna Łukasz Kubicki och Kamil Zieliński som planerat körningen under flera månader. Turen gick från Polen söderut till Spanien och tillbaka med en genomsnittlig förbrukning på 22.8 kg per 100 km.

Annons
Annons

DAF fortsätter utmana med initiativet Bränslekampen

Har hittills kört ett tiotal dueller

DAF - Bränslekampen
Publicerad 25 juni 2019

Under ett antal månader har Nordic Truckcenter som är generalagent i Sverige, Norge och Finland lånat ut en DAF XF till ett tiotal åkerier runt om i Sverige. Konceptet kallas Bränslekampen.

Enligt företaget har DAF gått segrande ut i samtliga dueller med en genomsnittlig bränslebesparing på 10 procent. Inför duellerna coachas chaufförerna av professionella förarcoacher och efter varje duell skapas en körrapport och resultatet utvärderas.

Annons
Annons

Volvo och Nvidia ska utveckla system för självkörande fordon

AI-plattform för självkörande lastbilar och fordon

Publicerad 20 juni 2019

Volvo-koncernen meddelade tidigare i veckan att de tecknat ett partneravtal med det amerikanska elektronikföretaget Nvidia om utveckling av det beslutsfattande systemet för självkörande kommersiella fordon.

Nvidia har en AI-plattform som är utvecklad för att kunna hantera helt förarlös körning vid till exempel motorvägskörning. Tillsammans kommer företagen nu fortsätta utvecklingen av plattformen. Avtalet löper över flera år och utvecklingen kommer att ske i både Göteborg och Santa Clara, Kalifornien.

Annons
Annons

Köparen av den allra första Scania V8

Har alltid haft en passion för ny teknik

Scania V8 - Henrik Olsson
t.v. den första Scania LBT140 och t.h. föraren Pär Sundling och Henrik Olsson. Foto: Scania/Henrik Olsson
Publicerad 18 juni 2019

Scania fortsätter firandet av 50-årsjubileumet för Scania V8. Den här gången har man pratat med köparen av den allra första Scania LBT140 som rullade av bandet.

Henrik Olsson köpte in lastbilen till sitt åkeri Edsvalla när en av timmerbilarna, en Scania LS76, skulle bytas ut. Läs hela intervjun (på engelska) via länken nedan där han bland annat berättar om hur han köpte bilen.

Annons
Annons

Karlsson köper in 27 nya Mercedes Actros

Italienspecialister förnyar fordonsflottan

Mercedes - Karlsson
Foto: Mercedes-Benz
Publicerad 17 juni 2019

På Mercedes blogg har man intervjuat Bertil Karlsson på Karlsson Transport & Spedition som är ledande i Norden på vägtransporter mellan Sverige och Italien.

Lagom till sitt 50-årsjubileum köpte företaget in 27 nya Mercedes Actros. Totalt består fordonsflottan av 45 egna bilar. Läs hela reportaget där man pratar om företaget, historien bakom samt varför varför man nu går all-in på Mercedes.

Annons
Annons

ABS Wheels presenterar aluminiumfälgar för tunga fordon

Två modeller av aluminiumfälgar

Publicerad 14 juni 2019

ABS Wheels är en av Sveriges främsta fälgleverantörer till personbilar. Nu utökar man med ABS Truck Edition, aluminiumfälgar för tunga fordon.

Serien innehåller till att börja med två modeller där den ena är tillverkad med flow forming, en teknik som vanligtvis förknippas med dyra premiumfälgar. ABS Truck Edition släpps i januari 2020.

Annons
Annons

Självkörande Volvo Vera har fått sitt första uppdrag

Samarbete mellan Volvo och DFDS

Publicerad 13 juni 2019

Volvo Lastvagnar offentliggjorde idag ett nytt samarbete där den självkörande och eldrivna Vera ska få sitt första riktiga uppdrag.

Vera kommer att köra enligt en förutbestämd rutt, delvis på väg, från ett av DFDS logistikcenter i Göteborg till en APM Terminals containerterminal. Allt övervakas av en operatör från ett kontrolltorn.

Annons
Annons