Presenteras av Autolubes Nordic

Castrol lanserar CO2-neutral olja med hög prestanda

Koldioxidneutrala enligt den gällande PAS2060

Foto: Autolubes
Publicerad 29 april 2019

Castrol uppdaterar nu sin Vecton-serie och lanserar världens första koldioxidneutrala motorolja för tunga fordon. Oljorna har genomgått omfattande tester och överträffar alla gällande branschkrav och mer därtill.

Hårdare klimatbestämmelser och högre prestandabehov för tunga fordon ökar kraven på allt från styrsystem till motorolja. Därför har Castrol de senaste fyra åren vidareutvecklat sina Vecton-oljor för klimatneutral tillverkning, ökad livslängd och upp till 45 procent förbättrad prestanda jämfört med branschkraven.

– Hela Vecton-programmet har blivit uppdaterat med nya produkter som inte bara löser dagens utan morgondagens krav och vi har oljor till större delen av de nya dieselmotorerna på marknaden, säger Jens Edman, försäljningschef på Autolubes Nordic som är strategisk partner och distributör av smörjmedel till fordonsmarknaden i Sverige och Norge.

Uppfyller högre prestandakrav

Ett problem som de nya oljorna ska lösa är den ökade motorbelastningen i dagens moderna lastbilar till följd av högre vridmoment. Belastningen innebär högre tryck och temperatur inne i motorn vilket bryter ned oljan snabbare och minskar dess livslängd.

– Den nya tekniken i moderna lastbilar ger upp till 30 procent högre vridmoment, då behöver man rätt olja för att ge rätt skydd. Vecton har något som vi kallar System Pro Technology. Det innebär att oljan bibehåller sin viskositet längre och har en extra prestandareserv på upp till 45 procent, förklarar Jens.

För att säkerställa dessa resultat har de nya oljorna genomgått rigorösa tester med totalt 290 000 testtimmar fördelade på 600 motortester och över 7 miljoner vägkilometer, vilket motsvarar en körtur till månen och tillbaka 9 gånger.

Long Drain och Fuel Saver

Castrol Vecton
Standarversionen samt Vecton Long Drain och Fuel Saver. Foto: Castrol

De nya oljorna är certifierat koldioxidneutrala enligt den gällande PAS2060-standarden och kommer i en standardvariant samt två specialvarianter – Long Drain och Fuel Saver.

Long Drain är speciellt utvecklad och testad för långa serviceintervaller på upp till 120 000 kilometer. Den har ungefär 45 procent prestandareserv och bibehåller effektiviteten i avgasefterbehandlingssystemet under hela sin livslängd.

Fuel Saver har en prestandareserv på 40 procent, men sparar samtidigt bränsle och därmed pengar och miljö. Oljan gav upp till 1 procent i bränslebesparingar i en Euro V-motor enligt testet European Transient Cycle vid jämförelse med en modern 15W-40-motorolja på toppnivå. Den uppvisar utmärkt prestanda även vid låga temperaturer.

autolubes.se finns mer information om den uppdaterade Vecton-serien och de olika oljornas egenskaper. Med Castrols oljeväljare kan man dessutom enkelt söka efter vilken olja som passar ett specifikt fordon.