Presenteras av Glas-Weld System

Dyrare rutbyten ökar intresset för lagning av stenskott

Avancerad teknik gör rutbyten dyrare

glasweld-vindruta-lastbil
Foto: GlasWeld
Publicerad 28 maj 2018

Stenskotten ökar och med limmade rutor samt allt mer inbyggd teknik ökar också kostnaderna för rutbyten. Det gör att intresset för lagning av stenskott ökar och nu börjar även åkerier att laga själv. Men det ställer höga krav på verktyg och lim.

Enligt försäkringsbolagen ökar antalet stenskott varje år och trenden verkar inte mattas av. Samtidigt får rutorna allt fler sensorer, kameror och annan avancerad teknik. Det gör tillsammans med att tekniken i rutan behöver kalibreras att rutbyten blir allt dyrare.

– Många byter rutan så ofta som en gång per år idag. Det innebär höga kostnader för både åkeriägare och försäkringsbolag, samtidigt som lastbilen måste stå still, säger Esbjörn Rönnholm vd på Glas-Weld.

Intresset ökar för stenskottslagning

glasweld-procur
Foto: GlasWeld

Detta har enligt Esbjörn gjort att många åkerier lagar vindrutor hos märkesverkstäder eller bilglasmästare vilket sparar både tid och pengar. GlasWeld levererar idag utrustning och lim till ett stort antal verkstäder för både Scania och Volvo samt Ryds Bilglas.

För åkerier med ett antal bilar kan det även vara lönsamt att köpa egen utrustning. Det här är en trend som Esbjörn nu ser som gör att åkerier kan minska stillestånd ytterligare. Lagningar kan då utföras på plats, till och med utanför arbetstid.

Utrustning och lim är viktigt

Det finns ett antal leverantörer av både utrustning och lim för stenskottslagning på marknaden. Esbjörn är dock tydlig med att man behöver vara noga med vad man väljer för utrustning för det kan skilja mycket mellan olika tillverkare.

– För att en lagning ska bli bra så gäller det att verktyget suger ut all luft ur stenskottet för att sedan kunna fylla det helt. Men minst lika viktigt är att använda ett bra lim som binder glaset i rutan och här ser vi att det fuskas. Tyvärr leder det till dåliga lagningar, förklarar Esbjörn.

GlasWeld finns mer information om deras system för vindrutereparation. Här finns även möjlighet att beställa verktyg och lim. Esbjörn och GlasWeld erbjuder dessutom utbildningar i vindrutereparation och användning av verktygen.