Presenteras av Ahola Transport

Fortsätter investera för en miljövänlig fordonsflotta

Hållbarhet i flera steg med Green Wheels Index

ahola-transport-scania
Foto: Ahola Transport
Publicerad 30 maj 2018

Finska Ahola Transport fortsätter investera kraftigt i teknik och fordon. Tillsammans med en storsatsning på planering ligger man långt framme med sitt miljö- och hållbarhetsarbete.

Under 2017 investerade det finska transportföretaget i drygt 30 nya ekipage med både dragbilar och bilar med skåp för att modernisera fordonsflottan. Ekipagen är framtagna i nära samarbete med påbyggare för att ta fram lätta ekipage som kan lasta mer.

Fokus ligger på att skapa långa och höga ekipage för att öka mängden gods. Tillsammans med anpassningsbar takhöjd och smarta lastgolv får man ännu mer lastutrymme. Målet är enligt Nils Ahola som är Fleet Trading Director att fortsätta investera i fordonsflottan i samma takt framöver.

nils-ahola-ahola-transport
Foto: Aholo Transport

Storsatsning på fleet management-system

Samtidigt som investeringarna fortsätter i fordon har man gjort en storsatsning inom fleet management. Under fjolåret installerade företaget system i ytterligare 150 fordon vilket gör att fullversionen av systemet nu finns i 350 av företagets omkring 400 fordon.

Med systemet får Ahola Transport full koll på fraktdata och kan se i realtid hur chaufförerna kör. Systemet analyserar och sammanställer även en mängd olika variabler i ett index som man kallar Green Wheels Index.

Med indexet kan företaget istället för att bara mäta bränsleförbrukning också mäta en rad olika faktorer som direkt påverkar både förbrukning och utsläpp. Tack vare den senaste investeringen kan man nu utnyttja Green Wheels Index för hela fordonsflottan.

Smart planering

Ahola Transport har också lagt mycket fokus på att effektivisera planeringen av fordonsflottan. Det finns mycket att spara för både företag och miljö genom att framförallt minska körning utan last. I Europa körs det årligen flera miljarder kilometer utan last.

Tack vare stora satsningar på effektiv planering med bland annat företagets avancerade servicecenter har Ahola Transport lyckats få ner mängden körning utan last 5-15 procent under snittet inom sitt marknadsområde (Norden, Baltikum, Polen, Slovakien och Tjeckien) enligt Eurostat.

Miljöarbetet fortsätter och företaget satsar hela tiden för att minska utsläpp och göra sina transporter mer hållbara. Följ utvecklingen på aholatransport.com/se.