Presenteras av Wabco

Ny teknik från Wabco gör Axfoods släp smartare

Specialkarosser bygger in smart teknik i släpen

Wabco / Specialkarosser
Foto: Specialkarosser
Publicerad 1 december 2017

Specialkarosser har under åren byggt ett antal fordon och släp till dagligvarujätten Axfood. I den här senaste omgången beställde företaget fem släpchassin som fått flera smarta system från teknikleverantören Wabco.

Tre av de fem släpen har levererats till Axfood och fler är redan på gång. Släpen är fyraxliga släpskåp för kyl- och frystempererat gods med kylaggregat från Thermo King.

Släpen är även utrustade med bland annat Wabcos EBS-bromsar, luftfjädringssystemet OptiLevel, däcktrycksövervakning med OptiTire och OptiLink för appstyrning. Urban Bolin som är kvalitetsansvarig på Specialkarosser förklarade i en kortare intervju mer om släpen och varför man man i stor utrustning använder Wabcos system:

När vi specar upp släp använder vi i första hand Wabcos produkter. Det är både ett önskemål från många kunder och samtidigt den leverantör vi oftast jobbar med.

Smart teknik

OptiLevel är ett smart luftfjädringssystem som kan styras både elektroniskt från hytten och manuellt. Med en smart konstruktion kan systemet sänka både bränsleförbrukningen och lasttiden.

Släpet har även utrustats med OptiTire-däcktryckövervakning som kan upptäcka läckor och förhindra lågt däcktryck som ökar bränsleförbrukningen betydligt. Systemet kopplas upp mot fordonet genom släpets EBS-koppling och ger tillgång till informationen i fordonets instrument eller via en extern display.

Med Android-appen OptiLink blir det även möjligt för Axfood att koppla upp sig mot ett flertal olika kontroll- och övervakningsfunktioner i släpen. På Wabcos webbsida finns mer information om OptiLevel, OptiTire och OptiLink.