Presenteras av Kärcher

Sätter en helt ny standard för lastbilstvättar

Tvättar med 60 bars högtryck och 18 000 liter/h

Publicerad 29 december 2017

Tyska Kärcher lanserade tidigare i år sitt nya TB-system för buss- och lastbilstvättar. Med systemet höjer man nivån ordentligt både när det gäller tvättresultat och miljöpåverkan. Tvätten utmärker sig med bland annat en smart konturföljande takbom.

Kärcher TB är ett helt nyutvecklat system och kommer i fyra olika tvätthöjder från 3,6 upp till 5,05 meter. Systemet riktar sig till framförallt tvättanläggningar, lastbilscentraler och större åkerier. Bland kunderna finns bland annat Scania Linköping som tidigare i år bytte ut sin anläggning mot en lastbilstvätt från Kärcher.

Smart konturföljande takbom

Den största skillnaden mot andra system på marknaden är den smarta konturföljande takbommen med högtryck och avfettning. Med takbommen kan lastbilstvätten lägga på avfettning och tvätta både fram och bak samt mellan fordon och släp.

– Konventionella system lägger på avfettning med en ramp som sprutar från sidan vilket gör att man inte får ett lika bra resultat och slösar med rengöringsmedel, förklarar Håkan Korshavn försäljningsingenjör, industri & fordonstvätt på Kärcher.

Kombinerat med roterande punktstrålar på 60 bar och 18 000 liter per timma får man ett bättre tvättresultat även på svårtvättade ytor. Den här typen av munstycken skiljer sig mot konventionella högtrycksmunstycken och ger ett bra tvättresultat även på timmerbilar och bulkbilar och andra fordon som är svåra att rengöra.

Systemet har dessutom en kraftfull underspolning med 60 bar och 12 000 liter per timma vilket gör att man även får ett riktigt bra tvättresultat under fordonet. För förtvätt och rengöring av svåråtkomliga ytor finns det självklart även kraftfulla högtryckslansar.

Automation och flexibilitet

Grundsystemet kan enkelt kompletteras med olika produkter och tvättprogrammen styrs via manöversystemet. Det gör det enkelt att anpassa tvätten med nödvändiga moment för olika fordonstyper och fordonskonturer.

Möjligheten till fjärrstyrning har enligt Håkan varit mycket uppskattad på de bemannade tvättarna som installerat systemet. En hög grad av automation och förbättrat tvättresultat gör även att obemannade hallar kan öka kapaciteten och bemannade hallar kan få en effektivare tvätt med mindre handpåläggning.

Miljön i fokus

Under utveckling av Kärcher TB har miljön också varit i fokus. Tvättsystemets ram är varmgalvad för att inte blöda zink har Kärcher valt att pulverlackera ramen och där det inte gått att pulverlackera används rostfria detaljer.

För att ta hand om vattnet används snabbseparerande rening och reningsverk som bygger på antingen mekanisk eller biologisk rening. Det är något som Kärcher lagt ner mycket utveckling på och företagets system kräver minimalt med underhåll, både i tid och pengar.

Intresset har varit stort från marknaden och de genomförda installationerna har varit väldigt lyckade. På karcher.se finns mer information om Kärchers lastbilstvättar.