Presenteras av Wipro/Nummi

Servicekoncept för tipphydraulik gör succé i Finland

Nummi vill nu ta det till Sverige

Wipro/Nummi - servicekoncept
Foto: Wipro/Nummi
Publicerad 23 augusti 2019

Majoriteten av tippbilar säljs idag med serviceavtal men underhållet sker ofta separat från lastbilens normala servicebesök. Det vill finska Nummi ändra på med ett nytt servicekoncept och efter ett framgångsrikt test i Finland vill företaget nu ta konceptet till Sverige.

Nummi är känt för sina undermonterade tippcylindrar som används i hela Europa och i år lanserade de en app för tippövervakning. Nästa steg i deras arbete med att skapa en enklare och säkrare vardag är att förenkla underhållsplaneringen med ett smart servicekoncept.

– Vi tecknade under 2018 ett avtal med finska lastbilsåterförsäljaren Veho som arbetar med Mercedes-Benz. Avtalet innebär att deras kunder kan underhålla hydraulik i samband med bilens vanliga servicebesök och nu vill vi ta konceptet till Sverige, säger Jarmo Leppänen, försäljnings- och marknadsföringsdirektör på Wipro Infrastructure Engineering som äger varumärket Nummi.

Stort intresse för konceptet

Enligt Jarmo säljs idag omkring 60 procent av nya tippbilar i Finland med serviceavtal. Hydraulikservice ingår dock normalt inte i avtalet vilket gör att ytterligare ett servicebesök behöver utföras och tiden lastbilen står stilla ökar.

– Det blir en win-win-situation för återförsäljaren som kan utöka sitt tjänsteutbud och lastbilsägaren som får enklare och färre servicebesök. Det minskar dessutom risken för att underhållet av hydrauliken försummas, förklarar Jarmo.

Intresset från Vehos kunder har varit stort och för närvarande finns åtta serviceanläggningar med Nummis servicekoncept. Genom programmet utbildar Nummis tekniker personalen på serviceanläggningarna och vanliga reservdelar lagerförs på plats för extra snabb service.

Reparera eller byta

Jämnare serviceintervall och servicepersonal som utbildats av Nummis tekniker gör också att de kan ge råd kring huruvida en cylinder kan repareras eller behöver bytas. Det kan innebära stora besparingar för lastbilsägaren och är dessutom bra för miljön.

Framgångarna med konceptet tillsammans med finska Veho gör att Wipro nu tittar på möjligheterna att exportera konceptet till Sverige. Låter det intressant så finns det mer information och kontaktuppgifter på nummi.fi.