Hem Taggar Bioetanol

Tagg: bioetanol

Scania introducerar ny 9-liters etanolmotor ED95

Breddar utbudet av förnybara alternativ

Scania - ED95
Foto: Scania
Publicerad 26 november 2019

Det senaste tillskottet bland Scanias förnybara motorprogram är bioetanolmotorn ED95. Nyheten är en rak femcylindrig 9-litersmotor på 280hk och blir ett komplement till den populära 13-litersmotorn.

Den nya motorn minskar koldioxidutsläppen med upp till 90% och kan fördelaktigt kombineras med samtliga Scanias hyttserier. Bränslet i ED95 består av 95 procent etanol och 5 procent tändförbättrande och smörjande tillsatser.

Annons
Annons

Lantmännen Agroetanol först ut med bioetanol-Scania

Första lastbilen med nya bioetanolmotorn på 13-liter

Scania - Lantmännen Agroetanol
Foto: Scania
Publicerad 30 oktober 2018

Det är väldigt passande att den första Scanian med den nya 13-liters bioetanolmotorn går till just Lantmännen Agreoetanol. Företaget driver Nordens största bioraffinaderi och kommer att leverera just etanol med lastbilen som körs av åkeriet Josef Lindberg i Sandarne.

Den nya bioetanolmotorn körs på ED95 och har 410 hästkrafter med ett vridmoment på 2150 Nm. Jämfört med dieselversionen sänker ED95 koldioxidutsläppen med upp till 90 procent, och det sänker även utsläppen av kväveoxider och partiklar.

Annons
Annons

Scania introducerar ny 13-liters bioetanolmotor

Ännu en Euro 6-motor för alternativa bränslen

scania
Foto: Scania.se
Publicerad 7 maj 2018

Scania fortsätter att introducera fler motorer. Det senaste tillskottet är en sexcylindrig 13-liters bioetanolmotor med 410 hästkrafter och 2150 newtonmeter.

Med ED95 går det att få upp till 90 procent lägre koldioxidutsläpp. Den nya motorn kompletterar Scanias växande utbud av motorer för hållbara bränslen.

Annons
Annons