Hem Taggar El-lastbil

Tagg: el-lastbil

Semcon ska elektrifiera tunga fordon i Brasilien

Går in i samarbete med Volkswagen

Semcon - Volkswagen
Volkswagen e-Delivery och Markus Granlund, CEO på Semcon. Foto: Volkswagen Caminhões e Ônibus / Anna Sigvardsson
Publicerad 21 oktober 2019

Teknikföretaget Semcon som har huvudkontor i Göteborg går in i ett samarbete tillsammans med Volkswagen Caminhões e Ônibus i Brasilien för att utveckla eldrivna tunga fordon.

Samarbetet tillkännagavs under lastbilsmässan Fenatran i São Paulo den 13 oktober. Det första projektet är att utveckla den eldrivna lastbilen e-Delivery.

Annons
Annons

Amazon beställer 100 000 lätta el-lastbilar

Rekordstor beställning av kommersiella elfordon

Amazon - Rivian el-lastbil
Illustration: Rivian
Publicerad 25 september 2019

Den 19 september förklarade e-handelsgiganten Amazon att man beställer 100 000 lätta el-lastbilar från amerikanska Rivian.

Det här är den största beställningen av kommersiella elfordon i USA någonsin. Affären är enligt uppgift värd minst 4 miljarder dollar och Rivian kommer enligt uppgift att börja leverera fordon till Amazon under 2021.

Annons
Annons

Supersnabbladdare för tunga fordon invigdes i Göteborg

Publik laddare anpassad för tung trafik

Volvo Lastvagnar - Göteborgs energi - supersnabbladdare
Göteborg Energis VD Alf Engqvist och Stefan Strand, VD för Volvo Lastvagnar Sverige. Foto: Alexander Brenner
Publicerad 4 juni 2019

Göteborg fortsätter att satsa på elektrifiering. Den 3 juni invigdes en ny typ av laddstation på Falutorget i Göteborg, en så kallad supersnabbladdare.

Laddstationen är på 175 kW och är anpassad för tunga fordon som de växande antalet distributionslastbilarna och renhållningsfordonen i staden. Den har två uttag med CCS och Chademo för att passa alla typer av fordon.

Annons
Annons

Svenska Inzile lanserar eldriven lätt lastbil

Leverans under andra kvartalet 2019

Inzile - Ragnar & Klas Åhgren
Ragnar och Klas Åhgren tillsammans med PRO4. Foto: Inzile
Publicerad 21 mars 2019

Vi fokuserar på tunga lastbilar men vill ändå lyfta fram svenska Inzile som nu lanserar sin eldrivna lätta lastbil, PRO4. Den lätta lastbilen är anpassad för arbete i framtidens fossilfria städer.

PRO4 har en modulär design och kan konfigureras med öppet flak, skåp eller trailer med en lastkapacitet på 1000 kg. Maxhastigheten är 50 km/h och lastbilen har en räckvidd på upp till 240 km. Leverans av de första lastbilarna beräknas enligt företaget under andra kvartalet 2019 och större produktion inleds under andra halvåret.

Annons
Annons

Nu satsar även Nikola på batteridrift

Kommer erbjudas på modellerna Two och Tre

Publicerad 14 mars 2019

Amerikanska Nikola Motor Company har tidigare helt fokuserat på lastbilar med bränsleceller. Men nu tvärvänder företaget enligt ett nytt uttalande och planerar att lansera även batterielektriska versioner.

Enligt uttalandet kommer modellerna Two och Tre erbjudas även som batterier på 500, 750 och 1000 kWh. Tanken är enligt företaget att bränslecellsversionerna ska användas för längre transporter och batteriversionerna för kortare.

Annons
Annons

Två första el-lastbilarna levererade för Volvo

Kommer rulla i Göteborg för Renova och DB Schenker (TGM)

Volvo FL Electric - leverans
Foto: Volvo Trucks
Publicerad 22 februari 2019

Volvo börjar nu leverera sina första helt eldrivna lastbilar. Först ut är Renova med en sopbil och DB Schenkers partneråkeri TGM med en distributionsbil som bland annat kommer att leverera livsmedel till Coops butiker inom projektet DenCity.

Båda bilarna kommer att rulla i Göteborg och är av modellen Volvo FL Electric som är avsedd för en totalvikt på upp till 16 ton. Bilarna ingår i en förserie och Volvo räknar med att inleda serietillverkning under det andra halvåret av 2019 för den europeiska marknaden.

Annons
Annons

Haldex inleder konceptfas med nytt bromssystem

Tillsammans med världsledande lastbilstillverkare

Haldex - koncept
Foto: Haldex
Publicerad 14 februari 2019

Svenska Haldex har valts ut av en världsledande lastbilstillverkare för en konceptfas där företagets “Scalable Brake System” för självkörande fordon kommer att utvärderas.

Haldex presenterade under våren 2018 “Scalable Brake System”, ett framtidsprojekt för elektrifierade och självkörande fordon. Systemet använder enligt Haldex sensorer och algoritmer för att få dragbil och släpvagn att bromsa och följa önskad färdriktning på ett optimalt sätt.

Annons
Annons

Eldriven sopbil från Volvo prisades på Återvinningsgalan

Fick pris för Årets avfallsbehandlare

Volvo - pris Återvinningsgalan 2019
Hans Zackrisson, Renova, Lars Thulin och Peter Årnes, Göteborgs Stad, Jonas Odermalm, Volvo Lastvagnar och Haxhi Morina, Renova. Foto: Volvo Trucks
Publicerad 4 februari 2019

Volvo Lastvagnar tog tillsammans med Göteborgs Stad och Renova hem första pris i kategorin Årets avfallsbehandlare för sin eldrivna sopbil.

Juryn för Återvinningsgalan såg de stora fördelarna med vad en eldriven sopbil betyder för stadsmiljön, personal som arbetar med sophantering och boende i staden.

Annons
Annons

DAF levererar sin första el-lastbil

Startskottet för en rad fälttester

DAF CF Electric - Jumbo
Foto: DAF Trucks
Publicerad 20 december 2018

DAF har precis levererat sin första el-lastbil till kund vilket märker startskottet för en rad fälttester. Lastbilen är en DAF CF Electric och går till den nederländska butikskedjan Jumbo.

DAF CF Electric har utvecklats i samarbete med VDL och är en dragbil utvecklad för transporter i stadsområden. Lastbilen har en elmotor på 210 kW och vridmoment på 2000 Nm. Batteriet är på 170 kW och har en räckvidd på 100 km.

Annons
Annons

Volvo visar bilder på elektrisk version av VNR

Ska börja testas i Kalifornien under 2019

Publicerad 18 december 2018

Volvo släppte nyligen bilder på en kommande elektrisk version av Volvo VNR som säljs på den Nordamerikanska marknaden.

Modellen lanserades under 2017 har fått ett bra mottagande och intresset är stort för en helelektrisk version. Enligt Volvo kommer man inleda skarpa tester under 2019 i Kalifornien och man beräknar att börja kunna sälja lastbilen under 2020.

Annons
Annons