Hem Taggar Scania

Tagg: Scania

Scania visar upp hur man krashtestar sina lastbilar

Så nära verkligheten som möjligt

Publicerad 8 november 2019

Scania visar upp hur det går till när de kraschtestar sina lastbilar och vad de gör för att testet ska bli så realistiskt och verklighetstroget som möjligt.

För att varje situation ska spegla verkligheten så bra som möjligt föregås varje test av flera månaders och ibland upp till ett år av noga planering innan genomförandet. I testet ovan syns bland annat hur en brandbil välter i hög hastighet.

Annons
Annons

Björknäsgymnasiet satsar på biogaslastbil från Scania

Största enskilda satsningen i skolans historia

Björknäsgymnasiet - Scania biogas
Foto: Björknäsgymnasiet
Publicerad 5 november 2019

Den 5 november levereras en Scania R 410 som drivs på biogas till Björknäsgymnasiet i Boden. Det är den största enskilda satsningen i skolans historia.

Lastbilen levereras av Norrlands Bil Tunga Fordon i Luleå med lastväxlar-påbyggnad från Bodensläp. Skolan har även köpt in ett större släp. Lastbilen kommer att drivas helt på biogas som tillverkas av matavfall i Boden.

Annons
Annons

Scania och Navistar tittar på möjligheter för samarbete

Fordon för den kanadensiska gruvnäringen

Scania XT-dumper
Foto: Scania
Publicerad 29 oktober 2019

Den 28 oktober gick Scania och amerikanska Navistar ut med att man utforskar möjligheterna att skapa ett samarbete.

Detta för att leverera fordon och tjänster till den kanadensiska gruvnäringen. Planer finns enligt Scania att inleda tester med företaget dumperlastbilar med utvalda operatörer i slutet av 2020.

Annons
Annons

Scania visade upp fordon anpassade för flygplatser

På branschmässan Inter Airport Europe

scania-crash-tender
Scania P 500 XT 6x6 Crewcab, airport crash tender. Foto: Gustav Lindh
Publicerad 22 oktober 2019

Den 8 till 11 oktober presenterade Scania olika typer av fordon anpassade för hållbara flygplatser på flygplatsmässan Inter Airport Europe i München.

Fokus låg framförallt på Scanias modellprogram av hybrider och motorer som kan köras på alternativa bränslen. Man visade bland annat upp olika räddningsfordon och en cateringlastbil.

Annons
Annons

Smart hybrid-Scania hämtar avfall från McDonald’s

Samarbete med HAVI och SUEZ

Publicerad 2 oktober 2019

Scania har i samarbete med HAVI och SUEZ i Nederländerna tagit fram smarta hybridlastbilar för att hämta avfall från McDonald’s.

Helt anpassad för ändamålet så hanterar lastbilen åtta olika avfallsflöden med allt från plast till frityrolja. Med hybriddrift körs lastbilen de sista kilometrarna till och från restaurangerna på eldrift och även lastning sker på el.

Annons
Annons

Scania visar upp nya hyttlösa konceptet AXL

Robust självkörande anläggningsbil

Publicerad 24 september 2019

Scania presenterade idag ett nytänkande koncept. Lastbilen kallas Scania AXL och är en självkörande anläggningsbil som helt saknar hytt.

Det här är Scanias första lastbil utan hytt. Konceptet drivs av en förbränningsmotor som drivs på förnybart biobränsle. Kolla in videon ovan som visar Scania AXL i aktion eller videon nedan där teamet berättar om hur man utvecklat konceptet.

Annons
Annons

Först i Finland med LNG-lastbil och batteridriven kran

Scania G 410 LNG och HIAB X-HiPro

Scania - Kuuskuljetus Oy
Foto: Scania
Publicerad 16 september 2019

Finska Kuuskuljetus Oy blev först i Finland med den speciella kombinationen när de fick leverans av sin Scania G 410 LNG med batteridriven elektro-hydraulisk kran från HIAB. 

Lastbilen kommer att köra uppdrag för Renta som bland annat hyr ut ställningar. Gasdriften kombinerat med kranen gör att man kan köra transportuppdrag i centrala Helsingfors även tidigt på morgonen när folk sover.

Annons
Annons

Scania släpper 13-litersmotor på 540 hästkrafter

Blir ett alternativ till tyngre V8-motorer

Scania DC13 166 - 540 hk
Foto: Scania
Publicerad 26 augusti 2019

Scania utökar nu sitt motorprogram med ytterligare en 13-litersmotor. Den raka sexan finns nu i fem olika versioner från 370 och nu upp till 540 hästkrafter.

DC13 166 som motorn heter har tagits fram för de som behöver mycket kraft men där lagkrav för framaxellaster gör att man inte kan välja de tyngre V8-motorerna. Den nya motorn delar mycket teknik med syskonet på 500 hästkrafter.

Annons
Annons

HAVI storsatsar på LNG tillsammans med Scania

Har en av de största LNG-flottorna i Tyskland

Scania - HAVI
Foto: Scania
Publicerad 5 juli 2019

HAVI har i samarbete med Scania satsat på alternativa bränslen för sin fordonsflotta i Tyskland. Målet med samarbetet är att gå över till alternativa bränslen med upp till 70 procent av fordonsflottan i Europa före 2021.

Bara sex månader efter de första lastbilarna togs i bruk har företaget hela 35 LNG-lastbilar vid distributionscentret i Duisburg. HAVI har samtidigt satsat på egna tankstationer och har idag fyra stycken med en femte planerad för öppning i början av 2020.

Annons
Annons

Körde längsta körningen hittills på LNG

10 dagar och 7822 km med en Scania R 410

Scania - Wojtex Transport
Foto: Scania
Publicerad 26 juni 2019

Det polska åkeriet Wojtex Transport har genomfört en rekordlång körning på LNG. Under 10 dagar körde man 7822 kilometer genom Europa med en Scania R 410, vilket är nytt rekord.

Körningen gjordes av chaufförerna Łukasz Kubicki och Kamil Zieliński som planerat körningen under flera månader. Turen gick från Polen söderut till Spanien och tillbaka med en genomsnittlig förbrukning på 22.8 kg per 100 km.

Annons
Annons