Hem Taggar Scania

Tagg: Scania

Scanias sidokrockkuddar ökar förarens säkerhet

Unik skyddslösning vid vältningsolyckor

Publicerad 23 januari 2020

Ny video från Scania visar hur deras sidokrockkuddar skyddar föraren och minskar risken för att skadas allvarligt i en sidokollision eller vid vältningsolycka.

I höstas visade Scania i en video upp hur det går till när företaget testar sina fordon för vältningsolyckor. I detta klipp få vi mer förståelse för hur krockkudden fungerar och vilka förödande konsekvenser denna typ av olyckor kan ha.

Annons
Annons

Nytt rekordår för nyregistrerade fordon på över 16 ton

Scania blir marknadsledande

Scania - rekårdår
Publicerad 15 januari 2020

År 2019 blev ännu ett rekordår för Scania Sverige. Aldrig tidigare har det registrerats så många tunga fordon som i fjol och med 44,2 procent blev Scania marknadsledande av nyregistreringarna.

Enligt Scania Sveriges VD David Källsäter beror det lyckade resultatet på att man bättre lyckats övertyga kunderna om Scanias höga kvalitet. Även bränsleförbrukning och driftkostnader två viktiga parametrar för vilken lastbil kunderna väljer, säger han.

Annons
Annons

Kyl & Frysexpressen satsar på etanollastbilar från Scania

Vill distribuera med endast miljöfordon

Publicerad 20 december 2019

Hos Kyl & Frysexpressen har man som mål att klara av hela distributionen med endast miljöfordon. I somras tog företaget ytterligare ett steg mot sitt mål när man investerade i åtta stycken nya etanolfordon från Scania.

Företaget har som mål att ligga i framkant när det kommer till just hållbara transporter och idag drivs ett 20-tal av deras lastbilar på etanol. Tillsammans med kontrakterade åkare transporterar Kyl & Frysexpressen livsmedel till hela landet.

Annons
Annons

Fraktar flera ton marmor med en 8×8 Scania G 500 XT

Har blivit det självklara valet

Publicerad 16 december 2019

I italienska Carrara jobbar chauffören Andrea Landi i sin 8×8 Scania G 5000 XT. Här fraktar han tunga marmorblock på de svåra och utmanande grusvägarna uppe i bergen.

Trots att arbetet i Carrara blivit säkrare de senaste decennierna så förlitar fortfarande chaufförerna sig mycket på sin erfarenhet. Andrea Landis 8×8 Scania G 500 har således blivit en självklarhet och även hans tredje lastbil från Scania.

Annons
Annons

Scanias välkända S-serie får nytt handelsnamn

Gäller endast modell med sovhytt

Scania - 730S
Foto: Scania
Publicerad 5 december 2019

Scanias nuvarande benämningssätt togs i bruk år 2004, men från och med december sker ett namnbyte. Men mer skrämmande än att det sker ett platsbyte på bokstav och motoreffekt är det dock inte.

Namnbytet gäller endast sovhytter med plant golv och påverkar inga tidigare modeller. Anledningen till förändringen är en varumärkesfråga gällande Mercedes-Benz långa tradition av deras personbilar med benämningen S-klass.

Annons
Annons

Scania introducerar ny 9-liters etanolmotor ED95

Breddar utbudet av förnybara alternativ

Scania - ED95
Foto: Scania
Publicerad 26 november 2019

Det senaste tillskottet bland Scanias förnybara motorprogram är bioetanolmotorn ED95. Nyheten är en rak femcylindrig 9-litersmotor på 280hk och blir ett komplement till den populära 13-litersmotorn.

Den nya motorn minskar koldioxidutsläppen med upp till 90% och kan fördelaktigt kombineras med samtliga Scanias hyttserier. Bränslet i ED95 består av 95 procent etanol och 5 procent tändförbättrande och smörjande tillsatser.

Annons
Annons

Genomför extrema transportuppdrag med Scania V8

En pålitlig partner på utmanande vägar

Mantoan Trasporti - Scania
Foto: Scania
Publicerad 13 november 2019

Italienska Mantoan Trasporti har specialiserat sig på tunga och extrema transporter, inte sällan på utmanande vägar likt de i alperna. För uppdrag utöver det vanliga har Scanias V8 blivit det självklara valet.

Lastbilarna transporterar tunggods uppemot 80 ton och av företagets 65 lastbilar är 27 av dem från Scania, varav V8 står för 8 av dem. För Mantoan Trasporti har Scanias lastbilar visat sig bli hjärtat och själen i hela organisationen.

Annons
Annons

Investerar i lastbilar från Scania med CNG som drivmedel

Satsar långsiktigt med egna tankstationer

Publicerad 12 november 2019

Serbiska företaget Darzal Komerc gjorde under förra året en stor beställning på lastbilar från Scania med CNG som drivmedel och av fordonsflottans 65 lastbilar utgör idag Scanias version drygt hälften av dem.

Företaget som dessutom har sin egna CNG-station har som mål att samtliga lastbilar ska köras på CNG inom några år, något som för företagets ägare, Zoran Rajak, gjort valet av Scania ett enkelt beslut att ta.

Annons
Annons

Scania visar upp hur man krashtestar sina lastbilar

Så nära verkligheten som möjligt

Publicerad 8 november 2019

Scania visar upp hur det går till när de kraschtestar sina lastbilar och vad de gör för att testet ska bli så realistiskt och verklighetstroget som möjligt.

För att varje situation ska spegla verkligheten så bra som möjligt föregås varje test av flera månaders och ibland upp till ett år av noga planering innan genomförandet. I testet ovan syns bland annat hur en brandbil välter i hög hastighet.

Annons
Annons

Björknäsgymnasiet satsar på biogaslastbil från Scania

Största enskilda satsningen i skolans historia

Björknäsgymnasiet - Scania biogas
Foto: Björknäsgymnasiet
Publicerad 5 november 2019

Den 5 november levereras en Scania R 410 som drivs på biogas till Björknäsgymnasiet i Boden. Det är den största enskilda satsningen i skolans historia.

Lastbilen levereras av Norrlands Bil Tunga Fordon i Luleå med lastväxlar-påbyggnad från Bodensläp. Skolan har även köpt in ett större släp. Lastbilen kommer att drivas helt på biogas som tillverkas av matavfall i Boden.

Annons
Annons