Hem Taggar Trafiksäkerhet

Tagg: trafiksäkerhet

Ny EU-förordning ska förebygga olyckor med teknik

Vissa system blir obligatoriska från 2022

Foto: Mercedes-Benz / Wikipedia
Publicerad 26 april 2019

Europaparlamentet godkände den 16 april en ny förordning som ska göra vägar säkrare för både förare och andra trafikanter. Man spår att vissa av åtgärderna kan minska antalet olyckor på EU:s vägar med 20 procent.

Det handlar bland annat om alla nya fordon från 2022 ska ha allt från intelligent farthållning (ISA-system) till varningssystem med på förartrötthet och förarens uppmärksamhet. Från 2025 kommer alla nya fordon även konstrueras bättre för oskyddade trafikanter med direkt synfält och andra system för passiv säkerhet.

Annons
Annons

Fords sovdräkt simulerar trötthetssymptom

1 av 5 trafikolyckor beror på trötthet

Publicerad 19 mars 2019

Sömnbrist kan allvarligt påverka körförmågan och enligt Ford kan 18 timmar utan sömn likställas för gränsen för rattonykterhet i många länder.

Sovdräkten som tagits fram för att visa riskerna och effekterna av trötthet är en del av Fords Driving Skills for Life. Projektet är en förarutbildning för unga mellan 17 och 24 år.

Annons
Annons

Scania visade upp säkerhetsvästen C-me i Barcelona

Automatisk belysning och smarta sensorer

Scania - säkerhetsväst C-me
Foto: Scania
Publicerad 5 mars 2019

Vi skrev i höstas om att Scania arbetade på en uppkopplad säkerhetsväst. Västen som tagits fram tillsammans med Light Flex och Imagimob heter C-me och visades nyligen upp på Mobile World Congress i Barcelona.

Den uppkopplade västen kan bland annat aktivera belysning automatiskt när man går ur hytten och trigga larmsamtal vid fall. Scania håller just nu på med sluttester och planerar att ha västen ute hos återförsäljare i mitten på 2019.

Annons
Annons

Trafikverket får uppdrag av regeringen att testa geofencing

Teknik som stoppar otillåtna fordon i ett geografiskt området

Publicerad 2 oktober 2017

Trafikverket ska på uppdrag från regeringen nu genomföra tester av geostaket (geofencing) i stadsmiljö. Tekniken som bygger på gps har funnits tidigare men aktualiserats efter attacken på Drottninggatan.

Ett användningsområde är att försvåra för fordon att köra in i ett geografiskt område. Det är också möjligt att till exempel begränsa hastighet utvalda områden.

via Computer Sweden
Annons
Annons

Trafikverket vill testa automatisk bromsning

Modern teknik ska få ner hastigheten

Lastbil - hög fart
Publicerad 20 september 2017

För att nå ett av delmålen i Nollvisionen planerar Trafikverket nu test av modern teknik för automatisk inbromsning i utvalda områden.

Försök planeras i Göteborg och Stockholm tillsammans Volvo, Scania samt ett flertal åkerier. Läs hela artikeln på nyteknik.se.

via Nyteknik
Annons
Annons

Automatiserade nykterhetskontroller med Nyktra-projektet

Samarbetet mellan Trafikverket och Polisen startar i år

Automatisk alkokontroll
Publicerad 14 september 2017

Trafikverket och Polisen inleder nu projektet som kallas Nyktra för att kontrollera nykterhet i trafiken. En fjärdedel av dödsolyckor i trafiken kan relateras till alkohol och närmare 70 liv skulle kunna räddas om alla hade kört nyktra.

De automatiserade kontrollerna utvecklas och genomförs på strategiska platser som hamnar, parkeringsplatser, festivalområden och utvalda vägsträckor. Projektet startar i år och avslutas 2020. Läs mer om projektet i Trafikverkets pressmedelande.

Annons
Annons