Hem Taggar Transportstyrelsen

Tagg: Transportstyrelsen

The winter is coming så kom ihåg nya vinterdäckskravet

Nu krävs vinterdäck på samtliga däck

Publicerad 26 september 2019

Den 1 juni infördes ett utökat vinterdäckskrav för lastbilar. Numera ska tunga fordon ha vinterdäck på samtliga däck, inklusive släp.

Vinterdäck ska vara märkta med 3PMSF, POR, M+S eller vara dubbade. Kravet gäller vid vinterväglag från den 1 december till den 31 mars.  Läs mer på Transportstyrelsens webbsida.

Annons
Annons

Transportstyrelsen föreslår utökad kontroll av miljözoner

Även gälla förbud mot att stanna eller parkera

Publicerad 28 mars 2019

Idag har kommuner möjlighet att sätta upp miljözoner för att stänga ute vissa tunga fordon och från 2020 kan detta även utökas med andra fordon.

Transportstyrelsen föreslår nu även att fordon som inte får köra in i en miljözon inte heller får stanna eller parkera. Förslaget ingår i en slutrapport som skickats till miljö- och energidepartementet.

Annons
Annons

Nu kommer de nya registreringsskyltarna

Sista siffran kan nu även vara en bokstav

Nya registreringsskyltar 2019
Publicerad 16 januari 2019

Transportstyrelsen inför nu ett nytt format för registreringsnummer där den sista siffran även kan vara en bokstav. Skyltar med det nya formatet börjar tilldelas idag.

Den här förändringen utökar mängden möjliga registreringsnummer från 26 miljoner till 38 miljoner. Men det gamla formatet finns fortfarande kvar och ingen kommer behöva byta ut sin skylt.

Annons
Annons

Nya besiktningsregler för fordon med gastank

Över 60 000 fordon berörs

Transportstyrelsen - vägtrafik
Foto: Transportstyrelsen
Publicerad 1 juni 2018

Den 20 maj började Transportstyrelsens nya besiktningsregler att gälla. De nya kraven gäller även fordon med gastank och över 20 000 fordon kommer att behöva genomgå besiktning innan årets slut.

Besiktningen sker antingen genom att fordonsägaren ser till att gastanken är frilagd för besiktningsteknikern eller att ett godkänt intyg på att gastank och övriga bränslesystem fungerar som det ska uppvisas.

Annons
Annons

Transportstyrelsen lanserar e-tjänst för tunga fordon

Kontrollera nya stabilitetskraven med enkel guide

transportstyrelsen-lasbilskalkylatorn
Foto: Transportstyrelsen
Publicerad 17 maj 2018

För att göra det enklare att kontrollera att fordonskombinationer över 64 ton uppfyller Transportstyrelsens nya tekniska krav lanseras en smart e-tjänst.

Det interaktiva verktyget gör enkelt att beräkna bland annat stabilitet och backtagningsförmåga. Beräkningen sker automatiskt efter angivet registreringsnummer, axelbelastningar och lasthöjder.

Annons
Annons

Nästa år börjar nya besiktningsregler gälla

Nu införs rörliga besiktningstider

Lastbil - hög fart
Publicerad 26 oktober 2017

Transportstyrelsens nya lagtstiftning kring kontrollbesiktning trädde i kraft den 20 maj i år men kommer börjar gälla först 20 maj 2018.

Reglerna anpassas för att matcha gällande EU-lagstiftning. Rörliga besiktningsperioder införs, regeln om respittid tas bort och krav på kontrollbesiktning av a-traktor och traktor b införs.

via Transportstyrelsen
Annons
Annons