Hem Taggar TYA

Tagg: TYA

Fordon och transport fortsatt populärt bland gymnasieelever

Fler söker sig till fordons- och transportprogrammet

TYA - elever på fordonsprogram
Foto: TYA
Publicerad 30 oktober 2019

Skolverket publicerade den 29 oktober statistik över antalet sökande till landets gymnasieprogram för läsåret 2019/2020.

Bland yrkesprogrammen ligger fordon och transport fortsatt i toppen och är det näst mest populära programmet med 6427 sökande, tätt efter programmet el och energi. Det är en ökning från fjolåret då fordon och transport hade 6383 sökande.

Annons
Annons

Dags för kvaltävlingar för Yrkes-SM 2020

Unga lastbilsförare gör upp om finalplatserna

Yrkes-SM 2018
Prispallen för unga Yrkesförare under Yrkes-SM 2018. Foto: TYA
Publicerad 10 oktober 2019

Nu är det åter dags för kvaltävlingarna för unga lastbilsförare till Yrkes-SM 2020. Tävlingarna äger rum på tre orter runt om i Sverige där Värnamo är först ut den 15 oktober på Finnvedens gymnasium.

De två andra tävlingarna hålls i Skövde den 17 oktober på Kavelbro gymnasium och i Östersund den 22 oktober på JGY Fyrvalla. Kvaltävlingarna arrangeras av TYA och huvudpartnern Volvo.

Annons
Annons

Tegelbruksskolan utsågs till Årets Transportskola 2019

Har på kort dit dubblat antalet transportelever

Tegelbruksskolan - Årets Transportskola 2019
Johan Jönsson, rektor på Tegelbruksskolan. Foto: TYA
Publicerad 4 oktober 2019

Grattis till Tegelbruksskolan i Klippan som den 3 oktober tog hem priset som Årets Transportskola 2019 under konferensen Transportkompetens i Göteborg.

Priset delas ut av TYA för att lyfta de gymnasiala transportutbildningar som utmärker sig. Skolans rektor Johan Jönsson var på plats och fick ta emot priset med följande motivering:

”En av landets största skolor som på kort tid dubblat antalet transportelever med bibehållen kvalitet. Förutom bra ledarskap har personalen mycket god kompetens och ett brinnande engagemang. Här möter man varje elev utifrån individnivå och utvecklar dem därifrån vilket gör att nästan alla elever går ut med fullständiga betyg och behörigheter.”

Annons
Annons

Skolorna som slåss om titeln Årets Transportskola 2019

TYA har valt ut åtta finalister

TYA Årets Transportskola 2018
Förra årets vinnare Björknäsgymnasiet i Boden tar emot priset. Foto: TYA
Publicerad 27 september 2019

Under sommaren har det varit möjligt att nominera transportskolor till utmärkelsen och nu har TYA valt ut de åtta finalisterna.

Priset delas ut under konferensen Transportkompetens i Göteborg som äger rum den 2-3 oktober. Förra året vann Björknäsgymnasiet i Boden.

I år står det mellan: Mimers hus, Anderstorpsskolan, Sollefteå Gymnasium, Tegelbruksskolan, Bessemergymnasiet, Vretagymnasiet, Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium och Yrkesplugget i Uppsala.

Annons
Annons

Idag firar vi Yrkesförarens dag

Hjältarna som håller Sverige igång

TYA - Yrkesförarens dag
Publicerad 9 september 2019

En kort uppdatering men vi vill ta tillfället i akt att fira alla yrkesförare. Riktigt bra gjort av TYA som sett till att det finns en Yrkesförarens dag som firas varje år.

Annons
Annons

Rapport visar på fortsatt stark efterfrågan av lastbilsförare

44 procent av tillfrågade åkerierna kommer att anställa

Publicerad 19 augusti 2019

TYA släppte nyligen sin årliga Trendindikator som baseras på en enkätundersökning bland svenska åkerier. Rapporten visar på en fortsatt hög efterfrågan på lastbilsförare.

Behovet uppskattas ligga på omkring 6000 lastbilsförare om året. Undersökningen visar också att andelen kvinnor ökar, framförallt på transportutbildningar där 25 procent av eleverna är kvinnor. Länk till rapporten finns nedan.

Annons
Annons

TYA har skapat ny branschnorm för lastsäkring

Hjälper till att tolka nya EU-reglerna

TYA - branschnorm lastsäkring
Foto: TYA
Publicerad 11 juni 2019

TYA har tagit fram en ny branschnorm som tolkar de nya lastsäkringsregler som sedan 20 maj 2018 gäller i hela Europa.

Med den nya normen ger man både råd och instruktioner för hur man uppfyller reglerna och säkrar på rätt sätt. Målet är att minska oron och hjälpa förare att göra rätt i praktiken med metoder de redan är vana vid.

Annons
Annons

Nu öppnar nomineringen för Årets Transportskola 2019

Ska Björknäsgymnasiet i Boden vinna igen

Publicerad 25 april 2019

Det är i år dags att utse Årets Transportskola för femte gången. Bakom utmärkelsen står Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA). Vem som helst kan nominera en skola som bedöms utefter ett antal kriterier satta av TYA.

2018 vann Björknäsgymnasiet i Boden och under konferensen Transportkompetens den 2 och 3 oktober utses årets vinnare. Klicka på länken nedan för att gå vidare och nominera din favorit samt läsa om tidigare vinnarna.

Annons
Annons

Stora Transportdagen lyfter möjligheterna inom branschen

Arbetsmarknadsdag med fokus på chaufförsyrket

Stora Transportdagen - Scania
Foto: Stora Transportdagen
Publicerad 29 mars 2019

Den 3 april arrangeras årets Stora Transportdagen i Kista och Kungens Kurva. Bakom arbetsmarknadsdagen står TYA, Arbetsförmedlingen, Yrkesplugget, Yrkesakademin och STFG.

På plats under dagen finns arbetsgivare, branschrepresentanter, yrkesskolor och arbetsmarknadsutbildare. Man utlovar även att visa upp ett gäng med snygga lastbilar så kolla gärna in eventet om du är intresserad av chaufförsyrket.

Annons
Annons

Ökat söktryck och fler tjejer på fordon- och transport

Trenden håller i sig med fler sökanden

TYA - elever på fordonsprogram
Foto: TYA
Publicerad 4 mars 2019

Intresset för fordon- och transportprogram runt om i landet ökar och samtidigt ökar också andelen tjejer. Idag är 23,6 procent av eleverna tjejer i årskurs 2, upp från 16 procent 2014 enligt TYAs skolledarenkät.

På tolv av skolorna av de 87 tillfrågade i undersökningen låg andelen tjejer på minst 40 procent och allra mest jämlikt var Björknäsgymnasiet i Boden med 50 procent. Glädjande är också att söktrycket är hårt på landets skolor som har dubbelt så många sökanden som platser, så nu gäller det bara att få till fler utbildningsplatser.

Annons
Annons