Världspremiär för nya Mercedes-Benz Actros i Berlin

Innehåller mer än 60 innovationer

Publicerad 7 september 2018

Nya Actros från Mercedes-Benz premiärvisades den 5 september i Berlin lagom till IAA-mässan i Hannover 20-27 september. Den nya generationen har fullt med nyheter och är den första semi-självkörande lastbilen i serietillverkning.

Mercedes flaggskepp som sålts i 1,2 miljoner exemplar sedan 1996 har fått en rejäl uppdatering som innehåller mer än 60 olika innovationer. Något som enligt Mercedes själva tar framtidens lastbil till dagens vägar. Här kommer en sammanfattning av uppdateringarna samt ett litet bildgalleri.

Semi-självkörande

Tack vare nya Active Drive Assist som kan styra, accelerera och bromsa blir nya Actros den första semi-självkörande lastbilen i serietillverkning. Det gör att Actros kan förbättra säkerhet och komfort för chaufförer.

Nästa generations bromssystem

Femte generationen av Active Brake Assist arbetar tillsammans med radar och kamerasystem för att undvika frontalkrockar med andra fordon eller fotgängare.

Inga backspeglar

På nya Actros har backspeglarna tagits bort och ersatts av digitala backspeglar, MirrorCam, som sitter på vardera A-stolpe och skymmer därmed inte lika mycket som vanliga backspeglar.

Med digitala backspeglar förbättras sikten snett framåt enligt Mercedes och det förbättrar även aerodynamiken vilket innebär lägre bränsleförbrukning. Skärmarna visar även stödlinjer vilket är värdefullt vid allt från omkörningar till backning.

Uppdaterad och uppkopplad interiör

Mercedes har jobbat mycket på interiören för att skapa en bättre användarupplevelse för föraren. Det mest tydliga är det man kallar Multimedia Cockpit där två stora digitala skärmar är centrum där all viktig information kan plockas upp.

Nya Actros är hela tiden uppkopplad mot The Truck Data Centre och kan övervakas med Fleetboard och Mercedes-Benz Uptime. Och med Apple CarPlay och Android Auto kan man som förare koppla upp sin smartphone.

5 procent lägre bränsleförbrukning

Tack vare en rad uppdateringar har man lyckats få ner bränsleförbrukningen med 5 procent. Bland dessa finns bland annat aerodynamiska uppdateringar såsom avsaknaden av backspeglar, Predictive Powertrain Control, intelligent farthållare och ny bakaxel-förhållande.

Annons
Annons