Presenteras av Kaj Johansson Åkeri & Allmilö

Veckans svenska ledare i Vehco Eco-Driving Challenge

Kajs - Huvudbild
Foto: Kaj Johansson Åkeri & Allmiljö
Publicerad 7 april 2017 | Uppdaterat 5 juli 2017

2017 bjuder Vehco in alla sina kunder till en tävling inom Sparsam Körning med syftet att förbättra körbeteendet, reducera bränsleförbrukningen och minska utsläppen av CO2. Vecka 12 blev ledaren i Sverige Kaj Johansson Åkeri & Allmiljö.

Alla kunder som använder tjänsten Sparsam Körning är välkomna att delta i tävlingen som baseras på ett index och körs mellan den 14 mars och den 31 december 2017. Det är möjligt att ansluta sig till utmaningen när som helst och varje vecka presenteras ledarna för varje land. Vecka 12 visade Kaj Johansson Åkeri bäst resultat i Sverige och vi fick en pratstund med Veronica Lövgren som berättar om upplevelsen av Sparsam Körning.

Hur länge har ni arbetat med sparsam körning?

Jag har arbetat på Kajs i snart 10 år och redan då arbetade företaget med bränslefrågor. 2009 investerade vi i Vehcos datastöd för Sparsam Körning. De senaste åren har vi minskat koldioxidutsläppen ganska ordentligt vilket mycket beror på att vi har ökat andelen förnybart bränsle.

Varför valde ni att delta i Eco-Driving Challenge?

Tidigare år har Vehco skickat ut åkerisammanställningar på vissa parametrar och där brukar vi ligga bra till, framförallt på utrullning. Eftersom vi vet att vi har duktiga chaufförer så tyckte vi bara det var roligt att delta i Vehco Eco-Driving Challenge och använda deras index. Jag tycker att det är ett jättebra koncept att man väger samman olika parametrar och får en helhetsbild.

Idag kör vi med 10-topplistor där vi tittar på tomgång, nollgas och bortbromsad energi och så gör vi topplistor med respektive parameter. Idag använder 28 av våra 65 fordon indexet men planen är att införa det på alla så snart som möjligt. Det var verkligen kul att vi lyckades ta ledningen denna vecka.

Hur har mobildata och fordonsdatorer förbättrat er verksamhet?

Kajs - Veronica
Veronica Lövgren

Den första förbättringen är att vi digitaliserat orderhanteringen för att få bort pappershantering. Färdskrivarkopplingen är också viktig så att man kan hålla kör- och vilotider. Självklart ser vi Sparsam Körning som något mycket positivt, till exempel att man kan få ett förarstöd vilket även är till praktisk hjälp för chaufförer kring hur de kan köra. Därtill gör meddelandefunktioner det enkelt att kommunicera ut information till chaufförer och fordon.

Till de som vill investera i ett mobildatasystem skulle jag rekommendera att hitta ett system som klarar av att synka mot orderhanteringssystem, bokningssystem eller ekonomisystem. Det är en klok investering med extra datastöd för att få en bättre överblick och lättare transportplanering direkt i Weboffice.

KAJ JOHANSSON ÅKERI & ALLMILJÖ

Huvudverksamhet: fem affärsområden: Mark & Anläggning, Täkt & Maskin, Transport & Logistik, Miljö & Återvinning samt Slam & Renhållning.
Antal anställda: Cirka 160.
Antal fordon: 65 tunga lastbilar och 35 anläggningsmaskiner.
Företagets etablering: Fokus på Västerbotten med verksamhet ner till Dalarna.
System från Vehco: Vehco Connect, Vehco Mobile och Vehco App.